PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Archeologická lokalita Uherské Hradiště - Sady Špitálky [ Archeologická památka ]

Archeologická lokalita Uherské Hradiště - Sady Špitálky
Celostátní atraktivita

Poloha

Čtyři kilometry jihovýchodně od Starého Města v polní trati Dolní Špitálky se na ostrohu rozkládá archeologická lokalita - sídliště neagrárního charakteru. Lokalita Sady "Špitálky" se nachází na 30 m vysoké ostrožně nad ohbím původního toku řeky Olšavy při ústí staré poolšavské cesty do středního Pomoraví. V letech 1959-1963 zde probíhal archeologický výzkum, při němž byly objeveny pozůstatky neopevněného dvorce církevně - mocenského charakteru. Komplex několika zděných sakrálních staveb, budovaných ve třech stavebních fázích, zaujímal dominantní, zdaleka viditelnou polohu. Nejprve byl v první třetině 9. století postaven kostel na půdorysu řeckého kříže. Směrem na západ byl k němu v 60.-70. letech téhož věku navázán sálový kostel se závěrem v podobě apsidy. Ten bývá někdy interpretovaný jako kaple se dvěma bočními vchody a svým vznikem je nejspíše svázán s nově příchozími staviteli byzantské misie. Zřejmě ještě ve třetí čtvrtině 9. století byly k severní obvodové zdi kostela s křížovou dispozicí přistavěny hrobová komora a kaple, téže fázi pak přísluší i vznik zděné příčky v západním kostele. V této souvislosti pak vyvstává možnost, že západní kostelík se stal místem výuky katechumenů, zatímco kaple s hrobovou komorou posloužila k uložení pohřbu význačného Moravana (zvažován je např. hrob knížete Svatopluka). Západně od celého komplexu byla postavena ještě křtitelnice (baptistérium).

Datace lokality:
9. století

Lokalizace:
Uherské Hradiště - čtvrť Sady, vlevo od silnice Uherské Hradiště - Sady na návrší

Popis:
V letech 1959 - 1961 byla zde doc. Hrubým prozkoumána horní část ostrohu, kde byl odkryt dvorec, hrnčířská pec, kamenická dílna a studna.
Bohaté pohřebiště na vrcholu ostrohu má uprostřed složitý komplex církevních staveb s baptisteriem. Hlavní chrámový prostor, orientovaný od západu k východu je základovou příčkou rozdělen na dvě téměř stejně dlouhé části. Východní vybíhá v pravoúhlé kněžiště, kdežto západní je uzavřena odsazenou polokruhovitou apsidou. Podélnou východní loď člení dvě rovnoběžné podezdívky sloupů nebo pilířů v jakési trojlodí. Včleněním širší příční lodi před kněžiště přiřadila se tato část kostela k typu transeptových trojlodních basilik s půdorysnou dispozicí rovnoramenného kříže. Západní část chrámu sloužila jako předsíň - nartex, určená pro věřící, připravující se ke křtu (katechumeny). K jihu a severu je otevřena dvěma protilehlými vchody, rozčleněna základovou příčkou asi 3 m dlouhou, předsunutou před apsidou. Nelze přesně rozhodnout, zda stavební celek představuje dvojchorový chrám, či zda prostor byl v západní apsidě přilehlý k nartexu, určen pro zvláštní úkony např. jako baptiserium. Severní část stavebního komplexu běží paralelně s transeptovým chrámem, od něhož je oddělena malou místností sakristie a předsíní. Jedná se pravděpodobně o pohřební kapli 7 m dlouhou, která byla na východě zakončena polokruhovou apsidou. I tento velkomoravský komplex byl budován z lomového kamene na maltu a byl ve funkci v 9. století. Lze na něm pozorovat stavební etapy, takže byl budován postupně. Kostel byl zničen při zániku velké Moravy na počátku 10. století.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.SlovackeMuzeum.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 02.01.2004 v 16:08 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA